فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیومرث شرفی، جمشید درایت، تارخ خدادادی، فاطمه اسدی، یوسف پورعشق صفحه 7
    زمینه و هدف
    از مهم ترین خصوصیات کیفی در ارتباط با استفاده مجدد پساب، کیفیت میکروبی و شیمایی آن می باشد. هدف از این مطالعه تعیین کارایی تصفیه خانه فاضلاب کرمانشاه (سیستم لجن فعال متعارف) و قصر شیرین (سیستم نیزار مصنوعی) در حذف کیست تک یاخته و تخم انگل به منظور استفاده مجدد در آبیاری کشاورزی می باشد.
    روش کار
    در این تحقیق در مدت 6 ماه و به صورت هفتگی از ورودی و خروجی تصفیه خانه ها نمونه برداری شد و جمعا 96 نمونه جهت آنالیز انگلی با روش جدید بیلنجر و با استفاده از لام شمارش مک مستر (با حجم حفره ای3/0 میلی لیتر) مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت داده های مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین راندمان زدایش تخم انگل و کیست تک یاخته در سیستم نیزار مصنوعی به ترتیب %100-7/99 و 100% و در لجن فعال متعارف کرمانشاه به ترتیب برابر با 99-97% و 100-99% می باشد. بین میانگین کارایی دو تصفیه خانه از نظر حذف پارامترهای مورد بررسی اختلاف معناداری مشاهده گردید (001/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان گفت که کارایی هر دو تصفیه خانه از لحاظ حذف کیست تک یاخته و تخم انگل ها مطلوب بوده و راندمان نیزار مصنوعی بالاتر از سیستم لجن فعال متعارف است. کیفیت پساب خروجی هر دو تصفیه خانه از نظر میزان تخم نماتودها با شاخص انگلبرگ)تعداد تخم نماتود: 1≥ عدد در لیتر) مطابقت دارد.
  • منوچهر امیدواری، ناصر جواهری زاده، حشمت الله نورمرادی، مسعود داودی صفحه 14
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین عوامل اثرگذار در شاخص های کمی و کیفی تولید، خطاهای انسانی و حوادث می باشد که به طور مستقیم از برنامه های ایمنی نقش می گیرد. برنامه های ایمنی تاثیرات خود را بر روی کارکنان به صورت رضایت مندی شغلی و بهره وری نیروی کار و بیماری های ناشی از کار، و بر روی محصولات به صورت کیفیت محصول نشان می دهد.
    روش کار
    این تحقیق از نوع تحقیق توصیفی- تحلیلی گذشته نگر بوده و بر اساس اطلاعات 5 سال آمار و مستندات ثبت شده در صنایع غذایی مستقر در استان ایلام - ایران به اجرا در آمده است. در این تحقیق اطلاعات بر اساس چک لیست و پرسش نامه از شرکت های صنایع غذایی شهر ایلام جمع آوری شده است که در آن برای تعیین درجه موفقیت برنامه های ایمنی از شاخص های مهم ایمنی مثل شاخص ارزیابی ریسک، شاخص ممیزی های انجام شده، شاخص آموزش ایمنی کارکنان و شاخص سرمایه گذاری در زمینه لوازم حفاظت فردی و برای تعیین درجه حوادث از شاخص فراوانی حادثه، شاخص شدت حادثه، شاخص شدت- فراوانی حادثه و شاخص ضریب تکرار بیماری های شغلی استفاده شده و در این پنج سال مورد تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    میانگین شاخص های حوادث و شاخص بیماری های ناشی از کار در سال های قبل و بعد از پیاده سازی برنامه های ایمنی در چارچوب سیستم ارزیابی ایمنی و بهداشت شغلی OHSAS 18001)) و استاندارد HACCP کاهش یافته است (P<0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داده است که اجرای برنامه های ایمنی تاثیرات مثبت بر کاهش شاخص های حوادث دارد که این امر نقش خود را به صورت کاهش شاخص شدت حوادث، کاهش شاخص فراوانی حوادث، کاهش شاخص شدت- فراوانی حوادث و کاهش شاخص تکرار بیماری های شغلی نشان می دهد و متعاقبا باعث افزایش سطح بهره وری سازمان می شود.
  • رسول خسروی، سید غلامرضا موسوی*، مهدی فرزادکیا صفحه 25
    زمینه و هدف

    امروزه ترکیبات نفتی در سرتاسر جهان به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند. این ترکیبات با ریزش های عمدی و تصادفی به راحتی وارد محیط زیست شده و به اکوسیستم آبی از جمله آب های زیرزمینی آسیب می رسانند. بنابراین جداسازی ترکیبات نفتی از آب ها به دلایل بهداشتی و محیط زیستی امری ضروری می باشد. بنابراین هدف این تحقیق بررسی اثر فرآیند انعقاد الکتریکی با الکترودهای آهن و استیل بر روی حذف ترکیبات نفتی از آب های زیرزمینی بوده است.

    روش کار

    نمونه های مورد نیاز از یکی از چاه های پایش پالایشگاه نفت تهران به صورت نمونه برداری یک باره فراهم شد. در این مطالعه که به صورت ناپیوسته انجام شد، با تعیین COD و کدورت اثر فرآیند انعقاد الکتریکی با استفاده از الکترودهای آهن و استیل بر روی حذف ترکیبات نفتی از آب های زیرزمینی مورد ارزیابی قرار گرفت. متغیرهای مورد بررسی اثر جنس آند و کاتد، pH اولیه محلول، اثر دانسیته جریان و اثر زمان واکنش بوده است. در این مطالعه آزمایش COD به روش تقطیر باز و اندازه گیری کدورت با توربیدیمتر N 2100 HACH انجام شد.

    یافته ها

    حالت بهینه برای آند و کاتد به ترتیب جنس استیل و آهن مشخص شد. با افزایش دانسیته جریان و زمان واکنش راندمان فرآیند افزایش می یابد و بهترین pH برای واکنش (9-7) حالت خنثی و کمی قلیایی می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان داد که فرآیند انعقاد الکتریکی می تواند یک سیستم مناسب و قابل اطمینان برای حذف آلاینده های نفتی از آب های زیرزمینی آلوده باشد.

  • علی نعمتی، ناطق عباسقلی زاده، گیتی رحیمی صفحه 32
    زمینه و هدف
    زنان و بانوان در تهیه غذا و سلامت خانواده نقش اساسی دارند و با توجه به سلیقه خود غذای خانواده را تهیه می نمایند. آگاهی و دانش تغذیه ای زنان می تواند بر وضعیت تغذیه ای خود و خانواده تاثیر بگذارد. این مطالعه با هدف بررسی برخی رفتارهای تغذیه در زنان شهری و روستایی استان اردبیل انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- مقطعی درسال 1384 روی 1972 خانم استان اردبیل (986 زن شهری و 986 زن روستایی) در قالب پروژه تعیین اولویت های محلی از طریق نیازسنجی انجام شد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ایبود و با استفاده از پرسشگران آموزش دیده و به وسیله پرسشنامه مخصوص در زمینه رفتارهای تغذیه ای (آگاهی، نگرش و عملکرد) اطلاعات جمع آوری شد. نتایج بررسی بوسیله آمارهای توصیفی و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اکثر افراد مورد مطالعه صبحانه را در بین وعده های غذایی با اهمیت می دانستند و آگاهی شهری ها بیشتر از روستایی ها بود (0001/0=P). بیش از 90% در شهر و روستا استفاده از نمک ید دار را در پخت غذا ترجیح می دادند. زنان شهری بیشتر از زنان روستایی غذای پخته شده را تا وعده بعدی در یخچال نگهداری می کردند (0003/0=P). هم زنان شهری و هم زنان روستایی از روش سرد کردن برای نگهداری سبزیجات استفاده می کردند. زنان شهری بیشتر از زنان روستایی از سبزی یا سالاد همراه غذا استفاده می کردند (002/0P=). پاسخ دهندگان به سوال مفیدبودن مصرف ماهی دودی در زنان روستایی بیشتر از زنان شهری بود (00008/0P=). اکثر زنان استان اردبیل اعلام کردند بهترین زمان افزودن نمک یددار به غذا ابتدای پخت می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان می دهد که آگاهی و عملکرد زنان استان اردبیل در اکثر موارد در زمینه تغذیه خوب است و در برخی موارد مثل مفید دانستن مصرف ماهی دودی، چگونگی استفاده از نمک یددار در هنگام تهیه غذا و استفاده از روغن مایع نیاز به آموزش و مداخله دارد.
  • محمد فهیمی نیا، مهدی فضل زاده، محسن حیدری، حسن بختیاری صفحه 42
    زمینه و هدف
    صنعت آب و فاضلاب کشور در افقی 20 ساله (1384 ~ 1404)، چشماندازهای مطلوب خود را تعریف کرده است که مهم ترین آن دسترسی و برخورداری %60 جمعیت شهری به سامانه های جمع آوری و تصفیه فاضلاب می باشد. هدف این مطالعه ارائه وضعیت موجود مدیریت فاضلاب شهری در ایران و اجرای طرح های ایجاد شبکه جمع آوری و ساخت تصفیه خانه فاضلاب و شناسایی مهم ترین محدودیت ها بر سرراه اجرای این طرح ها می باشد.
    روش کار
    پرسشنامه هایی به شرکت های آب و فاضلاب 1016 منطقه شهری ارسال گردید، به طوری که نتایج ارائه شده در این مقاله بر اساس محتویات پرسشنامه ها می باشد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه بیانگر آن است که در حال حاضر دو روش چاه جاذب و شبکه جمع آوری برای مدیریت فاضلاب انسانی و چهار روش چاه جاذب، شبکه جمع آوری و معابر عمومی با / بدون جوی، جهت مدیریت فاضلاب بهداشتی بکار گرفته می شود. در حال حاضر در ایران در حدود 18% مناطق شهری، بخشی از شهر تحت پوشش شبکه جمع آوری فاضلاب می باشند که بسیار کمتر از کشورهای با درآمد متوسط است. با این حال با تکمیل طرح های در حال اجرا، این مقدار به میزان 19% افزایش می یابد و به 37% می رسد. همچنین در 09/19درصد از کل مناطق شهری طرح های ساخت تصفیه خانه در حال اجراست.
    نتیجه گیری
    مدیریت کنونی فاضلاب در 47/42% شهرها بیش از 50% سطح شهر و در 42/52% شهرها بیش از 50% جمعیت شهری ایجاد مشکلات حاد ناشی از آن می باشند. جهت تکمیل پروژه های در حال اجرا محدودیت هایی هم وجود دارد که مهمترین آنها جنس نامناسب زمین و کم عرض بودن معابر می باشد.
  • مهدی اسدی، مهدی نوروزی، محمد خزایی، علیرضا امیدی اسکویی، نرگس پایداری شایسته صفحه 50
    زمینه و هدف
    مقادیر عناصر جزئی مایع دیالیزی به طور قابل توجه میزان عناصر جزئی بیماران دیالیزی را به هم می زند؛ چون آلاینده ها در آب آشامیدنی از طریق دستگاه گوارش وارد خون می شوند، در حالی که در هنگام همودیالیز آلاینده ها در مایع دیالیز مستقیما وارد خون می شوند. لذا رعایت استانداردها برای آب دیالیز حیاتی است. بنابراین این تحقیق در سال 1389 بر روی آب ورودی به دستگاه های دیالیز بیمارستان های استان قم به منظور مقایسه مقادیر کاتیون های موجود در آن ها و مقایسه با استانداردهای موجود صورت گرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر مطالعه توصیفی- تحلیلی است که بر روی تعداد 45 نمونه از ورودی دستگاه دیالیز بیمارستان های استان قم، انجام شد. با توجه به این که تعداد 3 بیمارستان در استان قم دارای واحد دیالیز می باشد، لذا از هر بیمارستان تعداد 15 نمونه برداشت گردید و با استفاده از روش تیتراسیون، دستگاه فلیم فتومتر، دستگاه pHسنج و دستگاه تعیین EC، آزمایشات مربوطه انجام گرفت.
    یافته ها
    در کلیه نمونه های مورد بررسی کاتیون های مورد بررسی که عبارت بودند از کلسیم، منیزیم، سدیم و پتاسیم، از حد استانداردهای AAMI وEPH پائین تر بود.
    نتیجه گیری
    نتیجه کلی این که همه پارامترهای اندازه گیری شده در این بیمارستان ها کمتر از حد استاندارد بوده و به عبارت دیگر بیماران در شرایط بهتری نسبت به عوارض ناشی از موارد ذکرشده به سر می برند.
  • محمدباقر میران زاده، عباسعلی محمودزاده، مجتبی حسن زاده، محمود بیگدلی صفحه 58
    زمینه و هدف
    آب آشامیدنی باید عاری از هر گونه آلودگی شیمیایی و میکروبی باشد. یکی از آلودگی های مهم آب آشامیدنی وجود فلزات سنگین در آن است که می تواند برای سلامتی مصرف کنندگان بسیار مخاطره آمیز باشد. از آنجایی که احتمال ورود فلزات سنگین به منابع آب از طریق آلاینده های محیطی و انحلال از جدار لوله ها وجود دارد، لذا این تحقیق به منظور کنترل غلظت فلزات سنگین در آب شبکه توزیع شهر کاشان انجام گرفت.
    روش کار
    این تحقیق در 5 ناحیه شبکه توزیع آب شهر کاشان در سال 1389 انجام گرفت. نمونه ها در سه فصل بهار، تابستان و پاییز به تعداد 35 نمونه در هر فصل و در مجموع 105 نمونه در ظروف پلی اتیلن تمیز برداشت گردید. نمونه ها در آزمایشگاه توسط دستگاه ICP جهت اندازه گیری فلزات سنگین مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که میانگین غلظت فلزات کروم، مس، روی، سرب، نقره، کبالت، نیکل و کادمیوم به ترتیب برابر 66/3، 5/76، 8/167، 87/2، 37/1، 74/3، 1/5 و 45/0 میکروگرم در لیتر بوده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های تحقیق می توان نتیجه گیری نمود که غلظت فلزات سنگین فوق الذکر در آب شبکه توزیع کاشان بالاتر از حد استانداردهای ملی و بین المللی نبوده و برای مصرف کنندگان خطری در بر نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آب آشامیدنی، شبکه توزیع، غلظت
  • مژگان غفاری مقدم، فربد عبادی فرد آذر، علیرضا ظهور صفحه 69
    زمینه و هدف
    آموزش توانمندترین ابزار برای انتقال دانش به انسان می باشد، روش های مختلفی جهت آموزش وجود دارد که یکی از آن ها تشکیل دوره های بازآموزی می باشد. آموزش فنون معاینات بالینی پستان، مهارت ها وشیوه های جدید برای انجام آن یا بازآموزی از اهمیت و ارزش زیادی برخوردار است و هدف از آن آگاهی ماماها به وظایف ومسئولیت ها، تامین مهارت و توانایی لازم جهت ارتقاء و انطباق با وضع جدید می باشد.
    روش کار
    این پژوهش به صورت یک مطالعه توصیفی- مقطعی در مراکز بهداشتی شهرستان اردبیل انجام گرفت. در این پژوهش کلیه پرسنل مامایی شاغل در مراکز بهداشتی به وسیله پرسشنامه ای که توسط پژوهشگر بر اساس محتوای بازآموزی ساخته شده بود، در قبل و بعد از بازآموزی تحت بررسی قرار گرفتند و نهایتا داده ها با استفاده از روش های آماری spss مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه اختلاف آماری معنی داری را بین نمره آگاهی قبل و بعد از آموزش نشان داد (p<0/05) که نشان دهنده تاثیر مثبت بازآموزی است. طبق یافته ها میانگین سنی افراد مورد پژوهش 1/30 سال (34-30 سال) بوده و بیشترین منبع کسب اطلاعات (20درصد) مطالعه شخصی بوده است، این در حالی است که 45 درصد افراد مورد مطالعه قبلا هیچ گونه دوره آموزشی را سپری نکرده بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر چشمگیر دوره های بازآموزی کوتاه مدت در افزایش آگاهی افراد تحت بررسی برگزاری چنین دوره هایی در سطح کشور برای پرسنل بهداشتی ومامایی کلیه درمانگاه ها ضروری به نظر می رسد.
|
  • Sharafi K., Drayat J., Khodadadi T., Asadi F., Poureshg Y Page 7
    Background and Objectives
    Chemical and microbial quality are the most important characteristics associated with wastewater reuse for agricultural purposes. The aim of this study was determination of efficiency of Ghasr-e-Shirin (constructed wetland) and Kermanshah wastewater treatment plants (conventional activated sludge) to remove protozoan cysts and parasitic eggs in order to reuse in agricultural irrigation.
    Methods
    In total, 96 samples were taken from influent and effluent of the wastewater plants at one week intervals for a period of 6 months for parasitic analysis by Mac master slide(with a hole size 0.3 ml) according to Bailenger method. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    Average removal efficiency of constructed wetland for parasitic eggs and protozoan cysts were 99.7-100% and 100%, respectively. These values for conventional activated sludge of Kermanshah were 97-99% and 99-100%. Statistically significant differences were observed in removal efficiency of the parameters studied between two treatment facilities (P<0.001).
    Conclusion
    Based on the results obtained, removal efficiency for cysts and parasitic eggs in both treatment facilities are desirable with efficiency of constructed wetland being better than conventional activated system. In terms of number of nematode eggs, effluent quality of both treatment plants complies with Angelberg index (number of nematode eggs per liter ≤ 1).
    Keywords: Conventional Activated Sludge, Constructed Wetland, Protozoan Cyst, Parasitic Egg, Ghasr, e, Shirin, Kermanshah
  • Omidvari M., Javaheri Zadeh N., Nourmoradi H., Davodi M Page 14
    Background and Objectives
    Human errors and accidents, the most important factors influencing quantitative and qualitative indices of production, directly depend on safety programs. Safety programs show their effects on personnel as occupational satisfaction, workforce productivity, and occupational deceases and on the products as a production quality.
    Methods
    This is a retrospective and descriptive–analytical study conducted based on five years recorded documents and statistics in Ilam province (Iran) food industries. Data were collected using checklists and questionnaires. The effectiveness of safety programs were determined using safety indices including risk assessment, audit, personnel safety training, and investment on personal protective equipments and accident degree were investigated applying indices including accident severity, accident frequency, accident frequency-severity, and occupational decease frequency for a period of 5 years.
    Results
    Average accident and occupational disease indices were decreased after implementation of OHSAS 18001and HACCP programs (P<0.05(.
    Conclusion
    The results have showed that implementation of safety programs has positive effect on accident indices in the form of reduction in accident severity, accident frequency, accident frequency-severity, and occupational decease frequency indices and subsequently improved organizational productivity.
    Keywords: Safety Management, Accidents, OHSAS, 18001, HACCP Standards, Occupational disease
  • Khosravi R., Moussavi G., Farzad Kia M Page 25
    Background and Objective

    Nowadays petroleum compounds have been widely used all over the world. Intentional and accidental release of these compounds into the environment disturbs aquatic ecosystem especially groundwater. Therefore, removal of petroleum compounds from water is necessary from the point of health and environmental view. This work aimed at investigation of the effect of electro-coagulation process using iron and stainless steel electrodes on removal of petroleum compounds from groundwater.

    Methods

    required water samples were taken from one of the monitoring wells of Tehran petroleum refinery. Effect of electro-coagulation process using iron and stainless steel electrodes on removal of petroleum compounds was evaluated through determination of turbidity and COD in groundwater. The variables studied include the effects of current density, anode and cathode types, reaction time, and initial pH of solution. Turbidity was measured using a HACH 2100 N TURBIDIMETER and COD was determined by open reflex method.

    Results

    The optimum materials for anode and cathode were determined to be stainless steel and Iron, respectively. Efficiency of process was improved by increasing current density and reaction time. The optimum pH was found to be between 7 and 9.

    Conclusion

    The results obtained imply that the electro-coagulation would be an efficient and reliable technique for removal of petroleum contaminants from groundwater.

    Keywords: COD, Electro, Coagulation, Groundwater, Iron, Stainless Steel Electrodes
  • Nemati A., Abbasgolizadeh N., Rahimi K Page 32
    Background and Objectives
    Women play a vital role in food preparation and family health and they prepare family's meals according to their taste. Nutritional awareness and knowledge of women can affect family nutrition status. The aim of this study was survey on nutritional behavior of women in rural and urban areas of Ardabil province.
    Methods
    This cross - sectional study was done on 1972 women (986 urban and 986 rural residents) in a regional priority determination project through need assessment in 2005. Samples were selected by random cluster sampling method and data on nutritional behaviors (knowledge, attitude function) were collected by trained interviewers using an appropriate questionnaire. Results were analyzed using descriptive statistics and chi-square.
    Results
    Among the meals, consumption of breakfast was considered important by majority of subjects, and knowledge of women in urban area was higher than that of rural area (p=0.0001). More than 90% in urban and rural areas preferred using iodized salt in cooking. Urban women stored cooked food in the refrigerator until the next meal more frequently than that of rural women (p=0.0003). Women in both urban and rural areas use cooling method for storing vegetables. Consumption of vegetables or salad with meals was higher in urban than rural area (p=0.002). Response to question on usefulness of smoked fish consumption were higher in rural than urban women (p=0.00008). Most of women in Ardabil province announced beginning of the cook as the best time for addition of iodized salt.
    Conclusion
    This study shows that the nutritional knowledge and practice of most of the women in Ardebil province are good. However, training and intervention are required for some cases such as considering beneficial the use of smoked fish, addition time of iodized salt during food preparation, and liquid oil consumption.
    Keywords: Knowledge, Nutrition, Women, Ardabil
  • Fahiminia M., Fazlzadeh Davil M., Heidari M., Sadeghi H., Bakhtiari H Page 42
    Background and Objectives
    National water and wastewater industry has defined its 20-years goals to provide wastewater collection and treatment systems for at least 60% of the urban population. This study illustrates the status of wastewater management, construction and development of wastewater collection and treatment facilities, and limitations in this field.
    Methods
    Questionnaires were sent out to water and waste water companies of 1016 urban areas. The results provided in the paper were taken from those questionnaires.
    Results
    The results show that two (i.e. absorption wells and sanitary sewers) and four methods (i.e. absorption wells, sanitary sewers, and discharge into public places with or without canals) are currently being used for human wastewater management, respectively. Currently, 18% of urban areas are partially covered by waste water collection networks in Iran that is considerably lower than those of other middle-income countries. With completion of waste water collection plans this will increase to 37%.
    Conclusion
    current wastewater management causes problem for more than 50% of urban areas in 42.47 of cities and more than 50% of population in 52.42% of cities. The most important limitations on completion of wastewater collection planes are inappropriate texture of soil and narrowness of pedestrians, sideways, and streets.
    Keywords: sanitary sewers, urban areas, wastewater management, wastewater treatment.
  • Fahiminia M., Fazlzadeh Davil M., Heidari M., Sadeghi H., Bakhtiari H Page 50
    Background and Objectives
    Trace elements in dialysis liquid significantly disturb the trace elements in dialysis patients. Because, contaminants in drinking water enter the circulatory system via gastrointestinal tract while in dialysis liquid directly enter the blood during haemodialysis. Therefore, complying with the standards for dialysis water is indispensible. This study was carried out to determine cathion concentrations in influent water to dialysis machines and to compare with established standards in the hospitals of Qom province in 2010.
    Methods
    This is a descriptive-analytic study carried out on 45 samples in influent water to dialysis machines in hospitals of Qom province. Since only 3 hospitals in Qom province had dialysis units, 15 samples were taken from each hospital. Chemical analysis was done through titration method using Flame photometer, pH-meter, and EC-meter.
    Results
    Kations under study (Calcium, Magnesium, Sodium and Potassium) were below AAMI and EPH standards for all samples.
    Conclusion
    The results of this study show that all the measured parameters in the hospitals are below the standard levels. In other words, the patients are in better conditions regarding complications of above-mentioned factors.
    Keywords: Hospital, Haemodialysis, AAMI standard, Qom
  • Miranzadeh.M.B., Mahmoodzadeh. A.A., Hasanzadeh.M., Bigdeli. M Page 58
    Background and Objective
    Drinking water should be free of any chemical and microbial contaminants. One of the important aspects of drinking water pollution is presence of heavy metals that can be hazardous for consumers’ health. Since, heavy metals can enter to water sources through environmental pollutants as well as the corrosion of pipe materials; this study was carried out to control heavy metals in Kashan drinking water network.
    Methods
    This study was done in five zones of Kashan distribution network in 2010. In total 105 samples were taken in spring, summer, and autumn (35 samples for each season) using clean poly ethylene containers. Concentrations of heavy metals were analyzed by ICP.
    Results
    Results show that average concentration of Cr, Cu, Zn, Pb, Ag, Co, Ni and Cd are 3.66, 76.5, 167.8, 2.87, 1.37, 3.34, 5.1, and 0.45 µg.l-1, respectively.
    Conclusion
    Based on the results obtained, it can be concluded that concentrations of above mentioned heavy metals in distribution network of Kashan are not higher than national and international standards for drinking water and that would not cause any hazard to consumers.
    Keywords: Heavy metals, Drinking water, Distribution network, Concentration
  • Gaffarimoggadam M., Ebadifard F., Zohoor A Page 69
    Background and Objectives
    Education is the most powerful tool for transferring knowledge to people. Retraining course is one of the different education methods. It is important and worthful to train techniques of clinical breast exam, related skills, and new exam methods in order to increase midwifes’ knowledge about their tasks and responsibilities and develop skills and abilities to cope with new situations.
    Methods
    A cross-sectional study was done in health centers of Ardabil city. All midwifes working in Ardabil health centers were studied before and after retraining using a questionnaire made based on retraining content. Data were analyzed using SPSS 12.
    Results
    There was statistically significant differences between knowledge scores for before and after education (p<0.05) showing positive effect of retraining. Results showed that the age of subjects studied was on average 30.1 years (30-34) and individual study was the most important resources for information obtained (20 percent). However, 45 percent of midwifes had no tainting courses so far.
    Conclusion
    Considering the remarkable effect of short term retraining courses on midwifes knowledge, holding these kinds of courses for all employed midwifes in health centers is necessary.
    Keywords: Retraining, Knowledge, Attitude, Clinical Breast Exam